top of page

Toxin mod rynker

Hvad er toxin?

På Klinik Milfeldt har vi valgt at bruge ordet “toxin” om det stof, der både er berømt og berygtet for sin virkning på rynker - og som alle kender. Ordet er desværre blevet sværere og sværere at bruge på nettet i dag. Dels fordi reglerne for at reklamere med kosmetiske behandlinger er blevet skærpet. Dels fordi det ord, der i folkemunde bruges om stoffet, er et handelsnavn og ikke det virksomme stof. Men hvis du skulle være i tvivl, så taler vi altså om det, der ifølge NATO-alfabetet skrives sådan her:

Bravo Oscar Tango Oscar X-ray.

Toxin mod rynker

Toxin er meget effektivt til "dynamiske" rynker - dvs. de rynker der dannes, når man laver grimasser. Når toxin udglatter uskønne rynker, får man ofte et mere imødekommende og yngre udtryk, der signalerer mere overskud. Men da ansigts-mimikken er en utroligt vigtig del af vores non-verbale kommunikation, er det vigtigt at der behandles med finesse. 

Læs vores patientinformation 

Kort om toxin v. Pavia Lumholt

Toxin som forsøgs-behandling af andre tilstande

Toxin mod smerter i ar

Man har i mange år vidst, at toxin kunne lindre smerter, der skyldtes muskelspændinger. Men ny forskning viser, at toxin - foruden den muskelafslappende virkning - også er langvarigt lokalbedøvende. Og at kroniske smerter således ofte kan behandles, selvom de ikke skyldes muskelspændinger.

Behandling af ar og arvæv er et kerneområde inden for plastikkirurgien. Men smerter i arvæv, som man ikke kan bedre med en operation, har hidtil været et forsømt område. Det skyldes, at toxin-behandling af kroniske smerter som f.eks. hovedpine traditionelt set har været varetaget af neurologer og neurokirurger - ikke plastikkirurger.

Pavia er den første plastikkirurg i landet, der tilbyder toxin-behandling af smerter i arvæv. Det er Pavias erfaring, at 1/2 har så god effekt, så de kommer igen for at få gentaget behandlingen. Og så er der 1/4, der får brudt en ond cirkel og ikke har brug for yderligere behandlinger - typisk arvæv, der ikke er mere end et par år gammelt. Og den sidste 1/4 har ikke overbevisende effekt.

Toxin mod arvæv

Man har vidst længe, at ar reagerer på den belastning, der er over arret i månederne efter en operation. Det er bl.a. derfor, man anvender plaster på ar i 3-4 måneder: Det er fordi plasteret støtter arret, så belastningen ligger i plasteret og ikke så meget i arret. Man har efter samme princip kunnet påvise, at hvis man hæmmer mimikken tæt på et nyt ar i de efterfølgende måneder med en enkelt toxin-behandling, så mindskes ar-dannelsen også. Det taler for at hæmme mimikken med toxin i den del af ansigt eller hals, hvor man er opereret. I håb om at få nogle ar, der er så diskrete som muligt.

Man har derudover kunnet påvise, at toxin i selve arret hæmmer ar-dannelsen. Man har ganske enkelt lavet nogle “split-scar” studier, hvor én halvdel af et ar har fået toxin og den anden ikke. De har vist, at de behandlede ar helede pænere. Det taler for, at indsprøjte toxin i arret omkring operationstidspunktet eller 1-2 uger efter.

Læs vores patientinformation 

Læs vores patientinformation 

bottom of page